Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.09.2009 09:58 - Водата - осъзнатата необходимост.
Автор: nhristova Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2993 Коментари: 2 Гласове:
3



Здравейте приятели,

от известно време следя публикации на различни хора в интернет пространството. Допада ми идеята да има място, където свободно да изразявам мислите си, да представям различни случки, с което бих могла да съм полезна и на някой друг. Имам и една молба към Вас: това е първата ми подобна изява и Ви моля за снизхождение.

Историята, която искам да споделя е следната:

Преди около четири години със съпруга ми купихме "селска къща", която да реставрираме и да превърнем постепенно в чудесно място за почивка и отдих. В имота имаше сонда, за която бившия собственик ни увери, че водата е напълно достатъчна за задоволяване на битовите нужди на едно семейство, както и за поддържането на малка градинка. Разбира се сондата е затлачена, защото не е ползвана повече от 10 години и ще трябва да я изчистим (това става с постоянно изпомпване на водата с вибрационна помпа, която разбива събраната глина и песъчинки и с водната струя се изхвърлят навън). Процесът на почистване на такава стара и неизползвана сонда е повече от 6 месеца...

Това беше първата ни грешка. Започнахме да чистим сондажа, а с парите, които ни бяха останали сменихме целия покрив (скъпо удоволствие - излезе на цената на къщата), оправихме оградата, започнахме да ремонтираме вътре в къщата и т.н. Водата продължаваше да е малко и да е много кална. Ставаше за строителните дейности, но иначе купувахме вода. Запознахме се със собствениците на съседен имот, в който има 2 кладенеца и те ни разрешиха да ползваме единия за битови цели. За целта се снабдихме с 80 метра маркуч и кабел, както и съд за вода 1500 литра. От съседите разбрахме и "свежата" новина, че в нашия сондаж никога не е имало много вода и бившите собственици на имота ни, всъщност са ползвали същия кладенец. Проблемът с водата остана нерешен. Разликата беше в това, че вече знаехме, че вода няма и сме били измамени!

Решението на проблема беше нова сонда или кладенец. Тук идва момента с втората грешка - докато се заблуждавахме, че има вода, парите бяха свършили. Едва това лято успяхме да съберем достатъчно, за да тръгнем на вариант нов сондаж. Никой сондьор не дава 100 % гаранция, че ще намери вода. В случай, че такава няма, възникваше и въпросът "какво ще правим с къщата?" - бяхме "налели" много средства в нея, но при липса на вода, тя става неизползваема и непродаваема.

Преди месец дойде сондьор и успешно би нова сонда. Сега отново сме на етап "прочистване".
За тези четири години осъзнах какъв проблем е липсата на вода и колко тясно свързан е този природен ресурс с човешкия живот!
Проблемът ни е решен, но поуките от грешките остават.

Този постинг стана дълъг и се надявам, че не съм Ви отегчила. В следващия ще разкажа и покажа моменти от сондирането, както и ще споделя третата ни основна грешка.



Тагове:   необходимост,


Гласувай:
3



1. анонимен - komentar
07.09.2009 13:39
Много добър вариант е сондажа, поне аз така смятам.
С нетърпение чакам снимките, ако има такива.
цитирай
2. nhristova - Водата - осъзнатата необходимост.
11.09.2009 00:41
Радвам се, че съм била полезна! До 3-4 дни ще публикуван и втората част. Със снимки, разбира се.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nhristova
Категория: Лични дневници
Прочетен: 20031
Постинги: 3
Коментари: 3
Гласове: 9
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930